池田糖化工業グループ 論文・技術情報 発表
論文・技術情報 発表
【2024年】
上﨑 英範
植物性キャラメルペースト
月刊フードケミカル, 2024, 9月号, 41-43 (査読なし)
市川 裕子
中味から後味にかけての不快味を軽減
―「マスキングテイスト®」の製品特徴と添加効果―
月刊フードケミカル, 2024, 8月号, 70-75 (査読なし)
佐野 優一
QOL納豆菌®の睡眠の質、肌質の改善作用
FOOD Style21:食品の機能と健康を考える科学情報誌, 2024, 28(9), 43-46 (査読なし)
佐野 優一, 中村 直樹, 鈴木 直子, 高良 毅
ジンジャーエキスパウダーE含有食品の作業負荷により生じる疲労の軽減効果
応用薬理, 2024, 106(5/6), 127-134 (査読あり)
佐野 優一, 中村 直樹, 鈴木 直子, 高良 毅
ジンジャーエキスパウダーE含有食品の摂取による内臓脂肪蓄積抑制効果―ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験―
New Food Industry, 2024, 66(8), 465-476 (査読あり)
【2023年】
加藤 伸一, 松本 健次郎, 安田 浩之, 竹中 涼, 中村 直樹
ショウガ由来ポリフェノールのマウス消化管運動に対する影響
薬理と治療, 2023, 51(11), 1667-1675 (査読あり)
中村 直樹
飲料向けジンジャーエキス乳化素材「ジンジャーエキスNE」「ジンジャーエキスZB」
食品と開発, 2023, 58(10), 58-59 (査読なし)
鮫島 博士
プラントベースフードのおいしさへのアプローチ
食品と開発, 2023, 58(9), 13-15 (査読なし)
竹中 涼, 中村 直樹, 鈴木 直子, 高良 毅
ジンジャーエキスパウダー E 含有食品の摂取による排便頻度改善効果―ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験―
薬理と治療, 2023, 51(9), 1389-1402 (査読あり)
竹中 涼, 中村 直樹, 鈴木 直子, 高良 毅
ジンジャーエキスパウダー E 含有食品の摂取による便通改善効果―ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験―
薬理と治療, 2023, 51(5), 643-653 (査読あり)
竹中 涼
ショウガ由来ポリフェノールの機能性
FOOD Style21: 2023, 27(6), 79-82 (査読なし)
Nakamichi Watanabe, Yurie Hara, Haruka Tashiro, Hideyuki Aoki
Antioxidant activity of tempe fermented by three different Rhizopus species
Food Sci. Technol. Res., 2023, 29(2), 141-146 (査読あり)
Hideyuki Aoki, Tomoko Nakatsuka-Mori,Yoshie Ueno, Yuka Nabeshima, Hiroshi Oyama
Analysis of functional ingredients of tempe-like fermented Moringa oleifera seeds(Moringa tempe) prepared with Rhizopus species
J. Biosci. Bioeng., 2023, 135(4), 306-312 (査読あり)
【2022年】
佐野 優一, 市川 裕子, 水山 和之, 中村 直樹
Bacillus subtilis subsp. natto QOL(QOL 納豆菌 ®)
含有食品摂取による睡眠の質の改善効果―無作為化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験―
薬理と治療, 2022, 40(7), 1201-1212 (査読あり)
中村 直樹
ジンジャーエキスパウダーEの皮膚表面温度維持効果(機能性表示食品)
食品の包装, 2022, 53(2), 68-70 (査読なし)
佐野 優一
ミネラクト乳酸菌 ®のカルシウム吸収促進作用
FOOD Style21: 2022, 26(7), 21-24 (査読なし)
Tomoko Nakatsuka-Mori, Daisuke Sato, Hideyuki Aoki
Improvement of substrate recognition in branched-chain aminoacyl-tRNA synthetases from Escherichia coli under conditions of pyrophosphate amplification
J. Biosci. Bioeng., 2022, 133(5), 436-443 (査読あり)
【2021年】
市川 裕子
ショウガオール含有量を規格化したジンジャーエキス素材
食品と開発, 2021, 56(3), 77-79 (査読なし)
佐藤 大祐, 青木 秀之
アミノアシルtRNA合成酵素の機能とその応用
生物工学, 2021, 99(5), 251 (査読なし)
【2020年】
虫明 優一
「QOL納豆菌 ®」の老化抑制作用
FOOD Style21: 2020, 24(3), 41-43 (査読なし)
Takahiro Fujii, Kiyohiko Igarashi, Masahiro Samejima
Single amino acid mutation of Pyranose 2-Oxidase results in increased specificity for diabetes biomarker 1,5-Anhydro-D-Glucitol
J. Appl. Glycosci., 2020, 67, 73–78 (査読あり)
Masahiro Ito, Takashi Ito, Hideyuki Aoki, Koshi Nishioka, Tsugumi Shiokawa, Hiroko Tada, Yuki Takeuchi, Nobuyuki Takeyasu, Tadashi Yamamoto, Shogo Takashiba
Isolation and identification of the antimicrobial substance included in tempeh using Rhizopus stolonifer NBRC 30816 for fermentation
Int. J. Food Microbiol, 2020, 325, 108645 (査読あり)
Hideyuki Aoki, Shunsuke Chuma, Yoshinori Iba, Haruka Tashiro, Nakamichi Watanabe, Hiroshi Oyama
Comparison of bioactive components in tempeh produced by three different Rhizopus starters and immunomodulatory effect of tempeh on atopic dermatitis mice
Food Sci. Technol. Res., 2020, 26, 665-672(査読あり)
Taiki Adachi,Takahiro Fujii, Michinari Honda , Yuki Kitazumi, Osamu Shirai, Kenji Kano
Direct electron transfer-type bioelectrocatalysis of FAD-dependent glucose dehydrogenase using porous gold electrodes and enzymatically implanted platinum nanoclusters
Bioelectrochemistry, 2020, 133, 107457 (査読あり)
【2019年】
亀田 剛旨, 青木 秀之
Rhizopus属糸状菌を用いた発酵大豆の開発とその機能性
生物工学, 2019, 97(4), 195-198 (査読なし)
Tomoko Nakatsuka, Hideyuki Aoki, Mikiko Kida, Akimitsu Kugimiya
Pyrophosphate amplification reaction for measuring amino acid concentrations with high sensitivity using aminoacyl-tRNA synthetase from Escherichia coli
Biosci. Biotecnol. Biochem., 2019, 83(9), 1616-1623 (査読あり)
【2018年】
Tsuyoshi Kameda, Hideyuki Aoki, Noriyuki Yanaka, Thanutchaporn Kumrungsee, Norihisa Kato
Production of isoflavone aglycone-enriched tempeh with Rhizopus stolonifer
Food Sci. Tech. Res., 2018, 24(3), 493-499(査読あり)
Tsuyoshi Kameda, Hideyuki Aoki, Yongshou Yang, Dwi Eva Nirmagustina, Akane Iwamoto, Thanutchaporn Kumrungsee, Norihisa Kato, Noriyuki Yanaka
Beneficial effects of dietary tempeh prepared with Rhizopus stolonifer on liver function in rats fed with high-fat diet
J. Nutr. Sci. Vitaminol., 2018, 64(5), 379-383 (査読あり)
Yongshou Yang, Tsuyoshi Kameda, Hideyuki Aoki, Dwi Eva Nirmagustina, Akane Iwamoto, Norihisa Kato, Noriyuki Yanaka, Yukako Okazaki, Thanutchaporn Kumrungsee
The effects of tempe fermented with Rhizopus microsporus, Rhizopus oryzae, or Rhizopus stolonifer on the colonic luminal environment in rats
J. Functional Foods., 2018, 49, 162-167 (査読あり)
【2015年】
中村 直樹, 近藤 澄夫
「ジンジャーエキスパウダーS」の摂取による冷え性改善効果
薬理と治療, 2015, 43(10), 1441-1450 (査読あり)
荒木 俊雄, 中柄 朋子, 田村 隆, 稲垣 賢二
部位特異的変異によるピラノース酸化酵素の色素依存性脱水素酵素活性の向上
岡山大学農学部学術報告, 2015, 104, 1-4 (査読なし)
Hirofumi Komori, Koji Inaka, Naoki Furubayashi, Michinari Honda,Yoshiki Higuchi
Crystallographic analysis of FAD-dependent glucose dehydrogenase
Acta Crystallogr F Struct Biol Commun., 2015, 71(8):1017-1019 (査読あり)
Toshio Araki, Tomoko Nakatsuka, Fuminao Kobayashi, Emi Watanabe-Ishimaru, Hirokazu Sanada, Takashi Tamura, Kenji Inagaki
Reactivity of sorbose dehydrogenase from Sinorhizobium sp. 97507 for 1,5-anhydro-D-glucitol
Biosci Biotechnol Biochem., 2015, 79(7), 1130-1132 (査読あり)